Osakeet vs indeksirahastot

MITÄ TEEN, MISTÄ OSTAN?

Ensin valistuneen sijoittajan on uskottava, että puolueeton ja erittäin laaja tutkimusmateriaali kertoo markkinoiden keskimääräisen tuoton jatkuvan päihittämisen olevan liki mahdotonta. On kertakaikkisen hankalaa arvata / päätellä mihin suuntaan kurssit milloinkin suuntaavat.

Mahdottomaksi asian tekee se, että markkinoilla on myös Valistunutta Sijoittajaa huomattavasti fiksumpia suursijoittajia,jotka työkseen mm. vierailevat pörssiyrityksissä haistelemassa tuulen suuntaa, tekevät analyysejään ym. Jos haluaa rikastua nopeasti pitäisi vielä osata ja ehtiä ostamaan ja myymään oikeaan aikaan.

Todennäköisyydet ovat vahvasti meitä vastaan, rakas lukija, se lienee pakko myöntää. Erilaiset anomaliat ja tekniikat, joilla osakemarkkinat on päihitetty tietyllä aikavälillä tutkimuksissa, toimivat harvoin käytännössä kun otetaan huomioon maamme verotus ja kaupankäyntikulut.

Klassinen kirjeenvaihto käytiin 1990-luvulla R.Shillerin ja R.Rollin kanssa. Shiller oli skeptikko suhteessa markkinoiden ja osakkeiden hinnoittelumekanismien tehokkuuteen ja Roll akateemikko- ekonomi, joka pyöritti muutaman miljardin! rahastoja. Roll vastasi Shillerille eräässä kirjelmässään  mielestäni tyhjentävästi.

”I have personally tried to invest money, my client’s money and my own, in every single anomaly and predictive device that academics have dreamed up…. And I have yet to make a nickel on any of these supposed market inefficiencies….Investor psychology plays an important role. But, I have to keep coming back to my original point that a true market inefficiency ought to be an exploitable opportunity. If there’s nothing investors can exploit in a systematic way, time in and time out, then it’s very hard to say that information is not being properly incorporated into stock prices….Real money investment strategies don’t produce the results that academic papers say they should.”

Lue viimeinen lause uudelleen vaikka sanakirjan kanssa tavaten, niin oleellinen se on.

Osakemarkkinat ovat oikein pitkässä juoksussa (1802-2006) USA:ssa tuottaneet 6.8 % vuodessa inflaatiokorjattuna. Lähes sama tulos (6.9 %) on saatu viimeisiltä 60 vuodelta (1946-2006). Herra nimeltä Jeremy Siegel on näitä lukuja ansiokkaasti jaksanut laskea useissa kirjoissaan.  

Pitkälle samansuuntaisia tuloksia on saatu Euroopan maissa tehdyissä tutkimuksissa. Ero korkotuottoihin eli riskipreemio on ollut n.3-5 %:n luokkaa. Tähän kun lisätään inflaation vaikutus länsimaissa 2,5 %/ vuosi, päästään taas keskimäärin 7 %:n haarukkaan. 7 % saattaa kuulostaa vähältä inflaatiokorjattuna, mutta toteutuessaan se kaksinkertaistaa ostovoimasi vuosikymmenessä. Tulokset koskevat vain hyvin hajautettuja osakeportfolioita, ei yksittäisiä osakkeita.  

Älä siis usko puheita 15-20 %:n jatkuvista inflaatiokorjatuista vuosituotoista. Joko kyse on yksittäisistä osakkeesta jollain valitulla ajanjaksolla tai sitten sinua vedetään höplästä.

Koska osakkeiden tuotto-odotus on korkoja parempi, vastineeksi riskikin on tietysti suurempi. Riskejä vähennetään laajalla hajautuksella eli ostamalla kymmeniä,mieluummin satoja osakkeita ympäri maailmaa. Lisäksi valistunut sijoittaja haluaa tuotosta jäävän välikäsille mahdollisimman vähän, eli halvalla hajautusta, jälleen kerran. Vastaus on pääpiirteissään (ei kuitenkaan kokonaan) sama kuin korkosijoituksissa.

Indeksirahastot ja ETF:t eli Exchange traded fundit

Huomaa ettei pankkitoimihenkilö tai vakuutuksien myyjä tule sinulle näitä esittelemään, koska etunne eivät ole yhteneväiset. He saavat osan palkastaan tarjottujen tuotteiden myynnin perusteella.

Tulisiko sinulla kiusaus suositella sellaisella palkkamallilla esim. rahastoa, mistä itsekin tienaat parhaiten? Indeksirahastoja ja ETF:iä ei paljon suositella, koska kyseiset tuotteet syövät myyjien ja heidän työnantajiensa katetta ja provisioita aivan järkyttävän paljon.

Indeksiosuudet ja ETF:t ovat kuitenkin niin vallankumouksellisen hyviä tuotteita oikein käytettynä, että suuret instituutiosijoittajat kuten eläkerahastot ja kulttuurisäätiöt ohjaavat varojaan yhä enemmän siihen suuntaan. Tätä ei Valistunut Sijoittaja voi millään tekosyyllä ohittaa.

Muista, että kunnollinen hajautus parantaa tuottoja samalla kun se vähentää riskejä. Tämä on ainoa ilmainen lounas, jonka sijoittaja tässä ravintolassa voi saada. Se kannattaa ilman muuta käyttää hyväkseen.

Miksi en puhu yksittäisistä osakkeista ja anna varmoja vihjeitä? Siksi, että Sinun arvauksesi on yksittäisen osakkeen tulevaisuudesta yhtä hyvä kuin minunkin. Heitä siis kolikkoa! Yksittäisiä osakkeita ei tällä sivustolla tulla käsittelemään myöskään siksi, että tiedän sen houkuttelevan ostoihin, jotka eivät ole allokaatiollesi pitkällä aikavälillä terveellisiä.

Vihjeitä (en varmoja!) toki annan, mutta tämä ”sijoituskarkkien syönti” kuuluu jälkiruokaan, eikä sillä täytetä sijoitussalkkua eli vatsaa kuin n. 10 %:n verran. Se ei siis ole kokonaisuuden kannalta oleellista.

  • ETF- tuotteet ostetaan pörssistä kuten yksittäiset osakkeetkin. Siihen tarvitset arvo-osuustilin, jonka valitsemasi (halpa) välittäjä kyllä tekee käden käänteessä.
  • Kotimaassamme markkinoidut indeksirahastot taas voi ostaa niitä myyviltä rahastoyhtiöiltä. Asiakassuhteen ja oman tilin avaaminen rahastoyhtiöissä vastaa lähinnä pankkitilin avaamista.

Näitä siirtoja on turha jännittää. Yllättävän monet luulevat, että välittäjät ja rahastoyhtiöt voisivat jotenkin ”kaapata” asiakkaan varat itselleen. Pelko on turha. Yhtiöt vain tuottavat tarvittavat palvelut.

Rahoihisi ne eivät pääse käsiksi. Kyseessä on Finanssivalvonnan (Fivan) hyväksymät ja tutkimat yritykset, mistään WinCapitasta ei kysymys.

Suomalaiselle piensijoittajalle tarkoitetulla sivustolla haluan tietysti liputtaa kaikkien kotimaisten palveluntuottajien puolesta, jos ne vain ovat mielestäsi kilpailukykyisiä.

KUSTANNUKSET OSAKKEISSA

ETF ja indeksi-rahastot veloittavat säilytys- ja hallinnointipalkkioina n.0,12 – 0,85 % / vuosi. Lukuun sisältyvät myös tilinhoito- ja muut pankkikulut. Mutta EI kaupankäyntikuluja. Jälleen, jos mietit todellista inflaatiokorjattua vuosituottoa 7 %, niin 0.12-0.85 % ottavat 1.7 – 12 % vuosituotosta. Vaihteluväli on iso. Huomaa kuitenkin ettei hallinnointipalkkio ole vielä koko totuus. Muitakin kustannuksia tulee. Tarkemmat laskelmat myöhemmin, mutta tässä vaiheessa on oleellista ymmärtää, että kustannukset on pakko painaa alas. Perinteiset kansanrahastot ottavat jopa 2,5 %:n vuosittaisia hallinnointipalkkioita. 7 %: n vuosituotosta tämä on inhimilliset yli 35 %/ vuodessa!!!

Osakerahastot, joihin sijoitat pääosan osakkeisiin allokoiduista varoistasi; eivät missään nimessä saa veloittaa hallinnointipalkkiota yli 1 %:a. Sanomattakin on selvää, etteivät osakerahastot saa periä valistuneelta sijoittajalta minkäänlaisia merkintä ja/tai lunastuspalkkioita. Ole kerrankin ylpeä ravintola-asiakas, äläkä edes katso sellaiselle rahastolautaselle, olkoon se koristeltu miten kauniisti ja kermaisilla puheilla tahansa!

ETF:n edut & haitat

1.Ostokustannukset, kuten yksittäistä osaketta ostettaessakin. Monesti ETF:t on ostettava ulkomaan pörsseistä. Nyrkkisääntönä on, että kertaostokustannus on 10-15 €. Valistunut sijoittaja karsastaa taas kaikenlaisia säilytys- ja informaatiopalvelumaksuja. Ne kun pudottavat pitkän aikavälin tuottoja hitaasti, mutta varmasti. 

2. Spredi, joka on osto-ja myyntihinnan välinen erotus. Tosin isoissa indekseissä tämä on marginaalinen ongelma.

3. Kustannuksena on pakko pitää myös lähes kaikkien ETF:n kiusallista tapaa olla uudelleensijoittamatta osinkoja. Nämä jaetaan pahimmillaan kerran kuukaudessa omistajille, ja verottaja iskee heti kiinni. Korkoa korolle-ilmiötä ei siis pääse juurikaan tapahtumaan.

4. Olet jo oppinut, että hajautus on oleellista. ETF:n ajallinen hajauttaminen tulee kalliiksi kuukausittain säästettäessä .Esimerkki: Jos laitat 500 €/  kk ETF-rahastoon, välityspalkkio on 10 €, niin maksatkin joka kuukausi  (10 €/500 €)*100=2% kuluja, joka voi olla helposti 8 vuoden hallinnointipalkkio, kun hallinnointipalkkio on 0.25 % vuosi!

Järkikin siis sanoo, ettei ETF:iin laiteta alle nelinumeroisia eurosummia kerralla.

5. Paljon on ETF:iä syntynyt viime vuosina. Koskahan niitä alkaa kuolla? Eli ongelma on heikkolikvidisissä ETF:ssä, ne lakkautetaan jos kysyntää ei ole tarpeeksi. Saat toki rahasi takaisin, mutta veroseuraamukset iskevät harmillisesti pitkäjänteiseen sijoittajaan. Tai ne sulautetaan johonkin toiseen ETF:ään, jolloin päädytkin omistamaan jotain mikä ei mahdollisesti kokonaissalkkuusi sovikaan. Eli vältä eksoottisia, vähän vaihdettuja ETF:ä.

Indeksi-rahaston edut & haitat

1. Ne vähäiset indeksirahastot joita kotimaassamme rahastoyhtiöt myyvät ovat hieman vertailtavissa olevia ETF-veljiään kalliimpia hallinnointi-ja säilytyspalkkioiltaan. Tämä on tärkeä muistaa, koska hallinnointipalkkiot juoksevat koko sijoitusajan. Prosentuaalinen ero kuitenkin riippuu tuotteista.

2. Suomessa rahastoyhtiöt saavat osingot kotimaisilta yhtiöiltä verovapaana, ulkomaisista osingoista menee veroa vaihtelevasti 0-15 %. Kun osingot ovat keskimäärin 3 %, niin yksityissijoittajan n. 20 %:n osinkovero parantaa suomalaisen (OMX Helsinki 25) indeksirahaston tuottoa n. 0.6 %:a vuodessa! Jos kuitenkin oletetaan, että kaikki osingot saadaan ulkomailta, etu jäänee 0.2-0.3 %:n haarukkaan, joka sekin on 50-80 % vuotuisesta hallinnointi-ja säilytyspalkkiosta. Verottaja siis suosii karskisti rahastoja, ja lyö isohkolla soppakauhalla yksityissijoittajaa päähän.

3. Osingot jäävät siis kasvamaan korkoa korolle indeksirahastoihin, kunhan muistat ostaa kasvu-osuuksia. Tämäkin on merkittävä etu. Verottaja ei pääse väliin.

4. Lisäksi on kaupankäynti- ja muut mahdolliset kulut, jotka nostavat kokonaiskuluja  karkeasti arvioiden 0,05 %-0.2 %. Eli kustannuksissa häviää ETF:lle jonkin verran.

5. Valikoimat ovat indeksirahastoissa ainakin vielä suppeahkot. Pankit eivät juuri ole tuotteita markkinoille tuoneet, koska niiden tuotto jää suurilta osin sijoittajalle!

6. Ajallinen hajautus on huomattavasti helpompi ja halvempi suorittaa kuin ETF:llä, kun kyseessä on normaalituloisen kuukausittainen säästäminen.

7. Kotimaassa puhutaan suomea ja ruotsia! Eli saat halutessasi palvelua, puhelimitse tai sähköpostitse tai käymällä paikanpäällä. Tästä edusta moni haluaa maksaa muutaman euron ylimääräistä vuodessa. Haluatko Sinä?

KUMPI ON PAREMPI?

Ymmärrä aluksi, että valitset kumman tyylin tahansa tai molemmat, olet jo osakesijoituksinesi 90 %:ti oikealla tiellä. Kustannuksissa ETF:t voittavat niukasti, hajautuksen helppous pienillä rahasummilla ja osinkojen uudelleensijoittaminen ilman veroseuraamuksia taas kuuluvat indeksirahastojen etuihin tällä hetkellä.

Älä kuitenkaan hajauta voittojasi taivaan tuuliin ostamalla kymmeniä ETF:ä/indeksirahastoja ja vaihtamalla niitä ja ostamalla taas uusia, muodissa olevia ETF:ä /indeksirahastoja. Voit keskittää valtaosan osakesijoituksistasi suuriin ja paljon vaihdettuihin indekseihin.