Osinkosijoittaminen on sijoitusstrategia, jossa sijoitetaan osakkeisiin, joista saa osinkoja. Osinkojen maksaminen on yleensä merkki yrityksen taloudellisesta vakaudesta ja menestyksestä. Osinkosijoittajan tavoitteena on löytää osakkeita, jotka tarjoavat korkeaa osinkotuottoa tai vuosi toisensa jälkeen osinkoaan kasvattavia yhtiöitä, jotka tunnetaan myös nimellä ”osinkoaristokraatit”. Osinkosijoittaminen on ollut suosittua jo pitkään osakesijoittajien keskuudessa. Osinkosijoittajat voivat…
-
-
Joukkolainat ovat yksi sijoitusvaihtoehto, joka on suosittu sijoittajien keskuudessa. Joukkolainat ovat lainoja, jotka myönnetään useammalle lainanottajalle samanaikaisesti. Lainat voivat olla esimerkiksi yrityksille tai valtioille. Joukkolainoja myöntävät yleensä pankit, rahoituslaitokset tai muut sijoittajat. Joukkolainasijoittaminen voi olla hyvä tapa saada tuottoa sijoituksille. Joukkolainat tarjoavat yleensä korkeamman tuoton kuin perinteiset säästötilit tai pankkitalletukset.…
-
Kulta on yksi vanhimmista sijoituskohteista, joka on säilyttänyt arvonsa vuosisatojen ajan. Kultaan sijoittaminen on yksinkertainen tapa hajauttaa sijoituksia ja suojata omaisuutta talouden epävarmuuden aikana. Tässä osiossa käsitellään kultaan sijoittamisen perusteita. Fyysinen kulta Yksi tapa sijoittaa kultaan on ostaa fyysistä kultaa, kuten kultakolikoita tai -harkkoja. Fyysinen kulta on helppo tapa omistaa…
-
Osakesäästötili on tili, jonka avulla yksityishenkilöt voivat sijoittaa rahaa pörssiosakkeisiin ilman välittömiä veroseuraamuksia. Osakesäästötilin avulla sijoittaja voi siis ostaa ja myydä osakkeita ilman, että hänen tarvitsee maksaa veroa tuotosta välittömästi. Verotus tapahtuu vasta silloin, kun tuottoa nostetaan tililtä pois. Osakesäästötili on tarkoitettu yksityishenkilöille, jotka haluavat sijoittaa rahaa pörssiosakkeisiin pitkäjänteisesti. Tämä…
-
Joka vuosi pääsiäisen jälkeen alkavat osinkohanat avautua kiihtyvällä tahdilla. Moni sijoittaja arvioi jatkosijoituksia P/E-lukujen pohjalta, jotka löytyvät helposti lehtien sivuilta. Onko tässä järkeä? Perusajatus on simppeli Siinä missä ammattimaiset sijoittajat käyttävät monimutkaisia ja aikaavieviä arvonmääritysmalleja, yksityissijoittajat luottavat yksittäisten tunnuslukujen kaikkivoipaisuuteen. Yksittäisiä tunnuslukuja, kuten P/E-lukua käytetään siksi että se niiden käyttö…
-
Moni sijoittaja kyttää silmä tarkkana osakekurssien liikkeitä. Olisiko aika katsoa yhteismetsiä sijoitusmielessä? Jo 1800-luvulla, tsaarinaikana perustetut yhteismetsät ovat mainio keksintö. Yhteismetsän osakas on metsänomistaja, joka on ulkoistanut puukauppaan, hallintoon ja metsänhoitoon liittyvät tehtävät metsäammattilaiselle. Yhteismetsän kassasta tuloutetaan osakkaille vuosittain kohtuullista, vakaata ja varmaa tulovirtaa. Riski-tuotto-akselilla metsäsijoitukset luokitellaankin usein kuuluviksi korko-…
-
Sijoitusmediassa eletään taas niitä, jolloin aktiivinen ja kiivas salkunpyöritys on noussuat muotiin. Kaikki vanha ja arvokas oppi tulisi unohtaa, ”ajat ovat muuttuneet pysyvästi”. Alla eräs lehtijuttu, jossa kerrotaan 30 vuotta sijoittaneen tarina. Huomattavaa on, että tarinassa kerrottu 30-vuoden ajanjakso oli poikkeuksellisen hyvä S&P 500-indeksille. ”Luin taannoin uutisen, jossa haastateltiin 50-vuotiasta…
-
Englanti epätoivossa Ensimmäiset pörssit perustettiin Pariisiin, Amsterdamiin ja Lontooseen. Englannissa ”pörssi” kattoi Change Alleyn lähistöllä olevat kahvilat. Itse tarinamme alkaa vuodesta 1665, koska tulevaa tapahtumaa on hyvä hieman tarkemmin taustoittaa, niin erikoisia aikoja elettiin Englannin maalla. Musta surma eli rutto palasi Englantiin varhain keväällä 1665. Lontoossa reagoitiin nopeasti ja aikalainen…
-
Hajauta, hajauta! Varallisuutta sijoitettaessa unohtuu usein hajauttaminen ja sen merkitys sijoitusten onnistumiselle. Omistajarekisteröityjä arvo-osuustilejä tutkimalla voimme havaita, kuinka tänäkin päivänä valtaosalla suomalaisista varallisuus on hajautettu 1-3 osakkeeseen. Toimiva hajautus vaatii vähintään 15 osaketta, jotka toimivat eri toimialoilla. Omistusten määrällinen hajauttaminen onkin kätevä tapa vähentää sijoitusten riskiä tiputtamatta tuotto-odotusta juuri lainkaan.…
-
Säästäjäsijoittajan (huomaa uusi termilanseeraus!) on syytä tarkoin pohtia , miten alenevan rajahyödyn käsite vaikuttaa kykyyn ymmärtää riskejä. Riskiä tarpeen mukaan Sijoituskohteiden riskisyys vaihtelee rajusti. Riskispektrin alkupäässä ovat keskihajonnaltaan matalahkot ja tuotto-odotuksiltaan heikohkot rahamarkkinarahastot. Toisessa ääripäässä löytyvät markkina-arvoltaan pienten yritysten osakkeet, joiden huimaa potentiaalista tuottoa vastaan vuosittainen keskihajontakin ylittää usein 30…