Sijoittamisen aloittaminen

Matalalla riskillä et saa korkeita tulevaisuuden tuottoja. Tai jos Sinulle tarjotaan korkeita tuottomahdollisuuksia, ole valppaana, sillä riskit ovat silloin suuret. Sinä et vain ole sitä vielä ymmärtänyt.

Ihmiset säästävät siksi, että voisivat kuluttaa myöhemmin. Niin yksinkertaista se on. Se, mihin säästät ja koska rahasi tarvitset, määrittelee suurelta osin myös sen millaisiin tuotteisiin voit rahasi sijoittaa.

Eläkkeelle, taloon, lomaan, tuleville sukupolville vai vuorotteluvapaalle säästämiseen tarvitaan toisistaan poikkeavia sijoitusinstrumentteja eli oikea sijoitussuunnitelma oikeaan säästämiskohteeseen.

Kunnollisessa sijoitussuunnitelmassa on oleellisen tärkeää tutkia myös yksilöllistä riskinsietokykyä.

MITEN ALOITAN

Sijoitussuunnitelman teko kannattaa aloittaa pohtimalla omaa riskinsietokykyään eri näkökulmista. Todellinen ja laadukas riskien kokonaishallinta on yksi vaikeimpia työsarkoja maailmassa.

Oletko muuten koskaan huomannut että esim. laiva- tai lentoyhtiöt eivät koskaan mainoksissaan kilpaile sillä, kenen kyydissä on turvallisinta matkustaa? Siihen on syynsä…

Sijoitussuunnitelman teko edellyttää, että istut hetkeksi alas ja otat kynää ja paperia ja vastaat (ainakin) seuraaviin kysymyksiin itsellesi rehellisesti:

1.Aikajänne

  • Koska tarvitset sijoittamasi rahat?
  • Alle kahdessa vuodessa, alle kymmenessä vuodessa, yli 10 vuodessa?
  • Minkä ikäinen sijoittaja olet? Nuorilla on usein mahdollisuus odottaa pidempään tulevia tuottoja.

Todellinen riski osake-ja korkosijoituksissa riippuu siitä, kuinka kauan voit sijoituksia pitää. Mahdollisuus ja kyky olla markkinoilla piiiiitkään (yli 15 vuotta) tullaan palkitsemaan reilusti.

2.Todellinen riskinsietokyky ja (elämän)kokemus

  • Millainen olet riskinsiedon suhteen?
  • Riski tässä tapauksessa määritellään häviön mahdollisuudeksi.
  • Onko Sinulla kokemusta sijoittamisesta ja häviämisestä?
  • Pelaatko esim. rahapelejä isoilla panoksilla?
  • Saavatko sijoitukset menettää väliaikaisesti yhtään arvoaan?
  • Saavatko menettää hetkellisesti esim.50% arvostaan ilman, että menetät yöuniasi ja kulutat rahasi kolmiolääkkeisiin?

Mitä enemmän uskallat ottaa pitkäaikaista riskiä, sitä paremmat ovat tulevaisuuden odotettavissa olevat tuotot. (Ole kuitenkin konservatiivinen, äläkä missään nimessä liioittele riskinsietokykyäsi.)

Murphyn kolmas korollaari:”Jos usea asia voi mennä pieleen, eniten vahinkoa aiheuttava vaihtoehto toteutuu”.

3.Kokonaisvarallisuus

  • Laske varat ja miinusta kaikki velat. Oletko lopulta korkojen maksaja vai niiden saaja?
  • Omistatko velattoman asunnon?
  • Saatko tuloja metsästä, loma-asunnosta, vuokra-asunnoista?
  • Ymmärrä, että jos olet velallinen, olet myös lainarahalla sijoittaja. Sitä en voi suositella kenellekään.

Tämä osa-alue kokonaisriskinottokyvystäsi kasvaa velattoman omaisuutesi kasvaessa.

4.Säännölliset tulot ja säästämiskyky 

  • Saatko säännöllistä kuukausipalkkaa, eläkettä vai ovatko tulosi epäsäännölliset?
  • Kykenetkö/kykenisitkö halutessasi säästämään kuukausittain, vai meneekö kaikki ”kädestä suuhun”?
  • Voisitko saavuttaa paremman palkkatason, esim. lisäopiskelun kautta?

Säännöllisyys nostaa tämän osa-alueen riskinsietokykyäsi

Luonnollisesti kyky säästää on oleellista.

ONGELMIA SIJOITUSSUUNNITELMASSA

  • suunnitelmat muuttuu, eli kyky ottaa riskiä nousee/laskee. Tee ylläoleva riskikartoitus kokonaan alusta.
  • sijoittaja ei ole ollut rehellinen itselleen omasta riskinsietokyvystä, tai ei ole kyennyt ymmärtämään mitä tulevaisuus todennäköisesti tuo mukanaan (yleensä riskinsietokyky arvioidaan liian korkeaksi). Ole siis konservatiivinen riskinsietokykyä arvioidessasi.
  • jotkut osa-alueet riskinsietokyvyn kokonaismittaamisessa ovat toisia osa-alueita painokkaammin huomioon otettavia. Mieti erityisen tarkkaan sijoittamisen aikajännettä ja yritä turvata säännölliset tulosi.
  • kyky sietää todellista riskiä muuttuu markkinatilanteen mukaan, kun kurssit nousevat ostetaan, kun laskevat myydään. Älä tee tätä, myöhemmin selviää miksi.

Nyt Sinulla on paperilla jonkinlainen karkeahko arvio omasta riskinsietokyvystäsi. Seuraava tehtävä on pohtia, mitä sillä tiedolla käytännössä tehdään….

Hajauta kattavasti!

Kattavaan osakkeiden ja korkojen hajautukseen riskimielessä on piensijoittajalla muutama vaihtoehto. Ne ovat indeksirahastot ja ETF:t eli suomeksi indeksiosuusrahastot. Näihin sijoitettaessa haetaan kyseisen kohdeindeksin tuottoa, josta vähennetään kulut.

Indeksointi-ajatus lähti oikeastaan nobelisti Harry M. Markowitzin päästä, joka kehitteli nykyaikaista portfolioteoriaa, jonka keskeinen sisältö on etsiä parasta mahdollista sijoitussalkkua halutulle riskille. Yksittäisten osakkeiden merkitys ei ole niinkään tärkeää.

Indeksoinnin avulla tulee toteutuneeksi riskienhallinnan kannalta aivan oleellinen hajauttaminen edullisesti. Hajauttamista onkin sanottu markkinoiden ainoaksi ”ilmaiseksi lounaaksi”. Sijoituspuolella termi tarkoittaa saman tuotto-odotuksen saamista alhaisemmalla riskillä tai samalla riskillä korkeamman tuotto-odotuksen saamista kuin vain yksittäisiin  osakkeisiin sijoittamalla.

Hajauttaminen voidaan karkeasti jakaa seuraavasti

1.ajallinen hajautus

  • sijoita pieniä (samansuuruisia) summia esim. kerran kuukaudessa.
  • Näin tehden saat välillä halvalla,välillä kalliimmalla,vältät kuitenkin ostamasta huippuhinnoilla!

2.hajautus toimialoittain, maittain

  • Sijoitussalkun osakepuolella on hyvä olla useita, miksei kaikkia toimialoja. Kukapa tietää oikeasti millä alalla suurimmat rahantekokoneet ovat esim. 10 vuoden päästä!
  • Länsimaissa kasvu on hiljempaa ja riskit matalammat kuin sijoitettaessa kaukomaille. Ongelma vain on että kaukomailla on parhaimmat tuotto-odotukset! Mutta kukapa arvaa missä maassa minäkin vuonna?
  • Oleellisinta suomalaiselle on ymmärtää, että sijoittaa muuallekin kuin kotimaahan.

3.arvo/kasvu, isot/pienet

  • Paljon on tutkimusta tehty kyseisistä aiheista ja paljon on vettä Vantaan joessa tällä välin virrannut… Näyttäisi siltä, että ainakin osa pitkäaikaisista osakesijoituksista kannattaa kääntää pienehköjen arvoyhtiöiden suuntaan. Myöhemmin aihetta käsitellään tarkemmin. Tämä ei ole aloittelevan  piensijoittajan huolenaihe numero yksi!

4.eri valuutoissa

  • Tämäkään osa-alue ei ole ensimmäisiä huolenaiheita. Mielipiteitä on monia, mutta valuuttahajautuksesta suurimman osan saa ihan ilmaiseksi, kun ostaa maailman suurimpien yritysten osakkeita, sillä nämähän myyvät tuotteitaan ympäri maailman, joten niiden voitotkin tulevat pienistä puroista eri valuutoilla kaikkialta maailmasta!

Moni kokenutkin sijoittaja sortuu siihen virheeseen, että tekee kaikesta liian monimutkaista. Älä siis anna ylläolevan tekstin liikaa hämätä itseäsi, hommasta selvitään helpohkosti kunhan ei liikaa hötkyillä.