Kirjoitan lyhyen oppaan fiksun sijoittamisen maailmaan. Sijoittajille infoa on nykyisin tarjolla enemmän kuin tarpeeksi. Sijoituskouluuksia pitäessäni olen kuitenkin huomannut, että se tärkein on 90 prosenttisesti unohtunut. Se tärkein myös erottaa ammattisijoittajan harrastelijasta. Se nimi on sijoitussuunnitelma.
Sijoitussuunnitelman teko kannattaa aloittaa pohtimalla omaa riskinsietokykyään eri näkökulmista. Todellinen ja laadukas riskien kokonaishallinta on eräs vaikeimpia työsarkoja maailmassa.
Oletko muuten koskaan huomannut että esimerkiksi laiva- tai lentoyhtiöt eivät koskaan mainoksissaan kilpaile sillä, kenen kyydissä on ollut turvallisinta matkustaa?
Siihen on syynsä…
Sijoitussuunnitelman teko edellyttää, että istut hetkeksi alas ja otat kynää ja paperia ja vastaat (ainakin) seuraaviin kysymyksiin itsellesi rehellisesti:
1.Aikajänne
- Koska tarvitset sijoittamasi rahat?
- Alle kahdessa vuodessa, alle kymmenessä vuodessa, yli 15 vuodessa?
- Minkä ikäinen sijoittaja olet? Nuorilla on usein mahdollisuus odottaa pidempään tulevia tuottoja.
Todellinen riski osake- ja korkosijoituksissa riippuu siitä, kuinka kauan voit sijoituksia pitää. Mahdollisuus ja kyky olla markkinoilla piiitkään (yli 15 vuotta) tullaan palkitsemaan reilusti.
2.Todellinen riskinsietokyky ja (elämän)kokemus
- Millainen olet riskinsiedon suhteen?
- Riski tässä tapauksessa määritellään häviön mahdollisuudeksi.
- Onko Sinulla kokemusta sijoittamisesta ja häviämisestä?
- Pelaatko esim. rahapelejä isoilla panoksilla?
- Saavatko sijoitukset menettää väliaikaisesti yhtään arvoaan?
- Saavatko menettää hetkellisesti esimerkiksi 50 prosenttia arvostaan ilman, että menetät yöuniasi ja kulutat rahasi kolmiolääkkeisiin?
Mitä enemmän uskallat ottaa pitkäaikaista riskiä, sitä paremmat ovat tulevaisuuden odotettavissa olevat tuotot. Ole kuitenkin konservatiivinen, äläkä missään nimessä liioittele riskinsietokykyäsi. Se on klassinen virhe sijoittajapiireissä.
Muistutan sinua vielä Murphyn kolmannesta korollaarista, joka on monille yritysjohtajille turhankin tuttu: ”Jos usea asia voi mennä pieleen, eniten vahinkoa aiheuttava vaihtoehto toteutuu”…